14.4.2021

Miksi pienen taloyhtiön kannattaisi ottaa isännöitsijä?

Pienissä taloyhtiöissä työt hoidetaan usein talkoovoimin. Yksi hoitaa kirjanpidon ja toinen kokousjärjestelyt, joku jakaa lumenluontivuorot ja huolehtii liputuksista. Kaikki tehdään itse ja toki siinä säästetään pitkä penni. Mutta miksi omatoimisenkin taloyhtiön kannattaisi ottaa itselleen isännöitsijä? Mitä sellaista lisäarvoa isännöinti tuo ja isännöitsijä tekee, jota yhtiö ei itse osaisi tehdä? Koituvatko hyvään isännöintiin sijoitetut varat säästöksi taloyhtiölle tulevaisuudessa?

Esimerkkejä oikeasta elämästä

Eräässä 6 huoneiston yhtiössä oli osakasisännöitsijä korjauttanut kattoa paikkakorjauksin 10 vuoden ajan. Vastike oli riittänyt paikkakorjauksiin ja osakkaat olivat tyytyväisiä, kun vastike ei noussut ja katto vuoti vain ajoittain. Katto kuitenkin petti lopulta ja vahinkoineen kattoremontista tulikin iso lasku taloyhtiölle. Oikea-aikaisella ja oikean laajuisten korjausten teettämisellä olisi saatu estettyä suuret vahingot. Toki se olisi kirpaissut vastikkeessa vuosien varrella rahoitusvastikkeen muodossa, mutta olisi varmasti ollut edullisempaa kuin vuosikorjausten, vahinkokorjausten ja kattoremontin yhdistelmä.

Toinen yhtiö oli huolehtinut rakennustensa kunnosta erinomaisesti ja tehnyt oikea-aikaisia korjauksia ja rahoittanut ne pankkilainalla, mutta osaamisen puuttuessa lainaosuudet osakkailta oli laskettu väärin. Syntyi tilanne, jossa osakkaat olivat maksaneet joko liian vähän tai liian paljon. Riitahan siitä tuli. Pienessä yhtiössä tämä vaikutti naapurisopuun ja tilanne olisi ollut vältettävissä ammattimaisella lainalaskennan ja jälkilaskennan hoidolla.

Vielä kolmas esimerkki yhtiöstä, jossa pyydettiin tarjouksia kattoremontista. Tarjouksia saatiin vain muutamia ja nekin olivat hinnakkaita. Miksi? Koska urakoitsijat toimivat usein mieluummin ammattilaisten kanssa selkeillä pelisäännöillä ja varsinkin tunnettujen hyvämaineisten toimistojen kanssa, kuin lähtevät hoitamaan urakkaa maallikkohallituksen kanssa. Ammattilaisen ohjauksessa laaditut suunnitelmat ja kilpailutus ovat houkuttelevampi vaihtoehto urakoitsijoille ja se vaikuttaa usein tarjottuun hintaan.

Hyvä isännöinti ennakoi tulevaa

Miksi niin moni yhtiö kuitenkin päätyy hoitamaan asioita itse? Koska se on helppo vaihtoehto ja lisää osakkaiden sitoutumista taloyhtiöön. Ja koska se on ilmaista. Tämä järjestely voi toimia hyvin tai sitten siinä voi olla heikkoutensa. Hyvän isännöinnin arvo mitataan nimittäin usein vasta sitten, kun jotain ei toivottua on päässyt jo tapahtumaan. Silloin katsotaan peruutuspeiliin ja mietitään, olisiko tämä voitu välttää.

Järkevin vaihtoehto pienelle taloyhtiölle on käyttää asiantuntijaa kaikessa siinä, missä oma osaaminen ei riitä. Liputusvuorot ja kokousaikataulut voi hyvin hoitaa itse ja suurimman osan hallituksen kokouksistakin, mutta silti on hyvä olla olemassa ammatti-isännöitsijä, jonka puoleen kääntyä tarvittaessa. Hyvä isännöinti pienelle yhtiölle onkin kuin hybridimalli, jossa osa tehdään itse ja osaan käytetään ammattilaista. Näin säästetään kuluissa ja tehdään viisaita päätöksiä sellaisissa asioissa, joilla vaikutetaan paitsi yhtiön vastikkeiden määrään myös pidemmän aikavälin kehitykseen.

Blogi

Lisää tästä aiheesta

28.9.2024

Isännöintiala keskittyy nopeasti ja se vaikuttaa satojen tuhansien suomalaisten asumiseen

Lue lisää
22.3.2024

Osaava isännöinti vaikuttaa suoraan asunnon arvoon – Vinkit suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon

Lue lisää
29.2.2024

Vuoden 2024 Taloasema-yrittäjien menestyksen takana on asiakaslähtöinen ajattelu ja rohkeus

Lue lisää