5.2.2024

Näin varaudut yhtiökokoukseen, jos olet juuri ostanut huoneiston

Sähköinen huoneistotietojärjestelmä edellyttää asunto-osakeyhtiön huoneiston ostajalta osakkeen omistuksen rekisteröintiä Maanmittauslaitoksen sähköiseen järjestelmään. Rekisteröinti täytyy tehdä kahden kuukauden sisällä asuntokaupasta.

Omistuksen rekisteröinti voi viedä aikaa

On suositeltavaa tehdä rekisteröinti mahdollisimman pian kaupan jälkeen, jotta käytännön asiat sujuvat ongelmitta. Maanmittauslaitos on informoinut, että omistuksen rekisteröintien käsittely on kuormittunut niin, että rekisteröinti voi kestää jopa useita kuukausia.

Yhtiökokoukseen osallistuminen edellyttää toimenpiteitä

Huoneiston uuden omistajan osallistuminen yhtiökokoukseen edellyttää sitä, että omistus on rekisteröity Maanmittauslaitoksen rekisteriin. Mikäli näin ei ole, ei hätää! Asunnon myyjä voi tehdä ostajalle valtakirjan osallistua yhtiökokoukseen, jolloin osallistuminen on mahdollista.

Ostaja saa osakkaan oikeudet rekisteröinnin jälkeen

Yhtiökokoukseen osallistumisen lisäksi rekisteröintiä vaaditaan myös muutos- ja kunnossapitotöitä sekä vastikkeiden maksua varten. Lain mukaan vastikkeiden maksuvelvollisuus muuttuu vasta sitten, kun omistusoikeus on siirtynyt. Kun omistus on rekisteröity Maanmittauslaitoksen rekisteriin, uudelle osakkaalle toimitetaan vastikemaksulaput.

Isännöintiyritys ei saa tietoa osakkeen omistajan vaihdoksesta reaaliajassa, vaan tieto tulee Maanmittauslaitokselta vasta omistuksen rekisteröinnin jälkeen. Ongelmatilanteet voi välttää toimittamalla kauppakirjan taloyhtiön isännöitsijälle. Näin varmistetaan, että vastikkeet ja muut maksut ovat kohdillaan heti kaupanteon jälkeen.

Uusi osakkeenomistaja, voit ladata valtakirjan yhtiökokoukseen osallistumista varten tästä ja valtakirjan osakkeenomistajan oikeuksien käyttämistä varten tästä

Muistathan myös päivittää viralliset yhteystiedot Maanmittauslaitokselle. Isännöitsijä saa kaikki taloyhtiön virallista postia koskevat yhteystiedot Maanmittauslaitokselta.