17.3.2022

Mitä taloyhtiöasukkaan pitää tietää kotitalonsa pelastussuunnitelmasta?

Pelastussuunnitelman laadinta, ylläpito ja tiedottaminen perustuvat pelastuslain vaatimukseen. Taloyhtiö huolehtii taloyhtiön pelastussuunnitelmasta. Pelastussuunnitelma vaaditaan, jos asunto-osakeyhtiössä on vähintään kolme huoneistoa. Taloyhtiön tehtävänä on pitää pelastussuunnitelma ajan tasalla ja tiedottaa pelastussuunnitelmasta asukkaille.

Pelastussuunnitelma sisältää vaarojen ja riskien arvioinnin, kuvauksen kiinteistön tilojen turvallisuusjärjestelyistä, kuvauksen henkilöille annettavista ohjeista onnettomuuksien ehkäisemiseksi sekä onnettomuus- ja vaaratilanteissa toimimiseksi ja mahdollisista muista omatoimiseen varautumiseen liittyvistä toimenpiteistä.

Tutustu taloyhtiösi pelastussuunnitelmaan

  • Pelastussuunnitelmassa on kartoitettu kotitalon riskit ja annetaan toimintaohjeet onnettomuus- ja hätätilanteiden varalta.
    Tutustu pelastussuunnitelmaan huolellisesti taloyhtiösivuilla.
  • Pelastusohjeet löydät kotitalosi ilmoitustaululta
  • Tallenna puhelimeesi tärkeimmät hälytys- ja pelastusnumerot tai lataa 112 Suomi -mobiilisovellus älypuhelimeesi

Väestönsuojelu on osa pelastussuunnitelmaa

Väestönsuojaan liittyviä kysymyksiä on noussut viime viikkoina paljon esille. Taloyhtiön pelastussuunnitelmassa väestönsuojelu on yksi osa kokonaisuutta. Pelastusuunnitelmaan on kirjattu tieto, onko omassa talossa oma väestönsuoja vai kuuluuko kiinteistö yleisen väestönsuojelun piiriin.

Jos taloyhtiössä on oma väestönsuoja, pelastussuunnitelmassa on sen käyttöönotosta ja käytöstä ajantasaisen ohjeistus.
Kysymyksiä ja vastauksia väestönsuojista ja suojautumisesta löydät esimerkiksi SPEKin sivuilta: https://www.spek.fi/onko-sinun-taloyhtiossasi-vaestonsuoja-ja-onko-se-kunnossa/

Omatoiminen varautuminen on osa pelastussuunnitelmaa

Asukas pitää huolta oman kodin turvallisuudesta ja varautumisesta. 72 tunnin varautumissuositus on jo monille suomalaisille tuttu. 72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille. Suosituksesta löytyy lisätietoa täältä: https://72tuntia.fi ja https://www.spek.fi/turvallisuus/varautuminen-kotona/

Lisätietoa

Taloasema järjesti keskiviikkona 16.3.2022 yhdessä Helsingin pelastusliiton kanssa maksuttoman etäkoulutuksen kaikille kiinnostuneille taloyhtiöasukkaan pelastussuunnitelmista ja omatoimisesta varautumisesta poikkeusoloihin. Koulutuksessa oli yli 350 kuulijaa.

Katso koulutuksen tallenne: https://bit.ly/3ImNJiw