16.9.2022

Vinkkejä energiansäästötoimiin

Taloyhtiössä asukkaan kustannukset syntyvät koko kiinteistön yhteisistä kuluista sekä jokaisen huoneiston omista kuluista. Taloyhtiölle esimerkiksi energian hinnannousu näkyy paineena korottaa vastikkeita. Jokainen asukas voi omalla toiminnallaan vaikuttaa kiinteistön toimivuuteen ja siten yhteisten kulujen syntymiseen. Ennen kaikkea asukkaat voivat pienillä asioilla vaikuttaa omien asumiskulujensa määrään.

Vinkkimme säästötoimiin

Pienennä sähkölaskuasi

 • Tarkasta kylmälaitteiden säädöt. Pakastimen sopiva lämpötila on -18 astetta ja jääkaapin +5. Asteenkin erolla voi olla suuri vaikutus kulutukseen. Jäähdytä ruuat ennen niiden laittamista kylmään.
 • Huolehdi, että pakastimen ja jääkaapin ovien tiivisteet ovat kunnossa.
 • Imuroi pakastimen ja jääkaapin takaosat kerran vuodessa.
 • Kytke kodin elektroniikkalaitteet pois valmiustilasta ja irrota laturit pois seinästä.
 • Sauno energiatehokkaasti ja ripeästi. Älä pidä kiuasta kuumana turhaan, tiivistä saunavuorot ja laske lämpötilaa. Ilmanvaihtoventtiilin voi sulkea lämmittämisen ajaksi ja avata, kun aloitat saunomisen
 • Varmista, ettei valaisimissa enää ole vanhanaikaisia hehkulamppuja. Jos on, vaihda heti ledeihin.

Aloita viimeistään nyt säännöllinen sähkönkulutuksen seuraaminen energiayhtiösi maksuttomassa seurantapalvelussa

 • Kulutusseuranta auttaa sinua ymmärtämään, mihin ja milloin sähköä kuluu kotona. Tiedon pohjalta voit tehdä tietoisia valintoja sekä varmistaa, että energiansäästötoimet todella tehoavat.
 • Hyödynnä laitteiden aikaohjauksia. Erityisesti paljon sähköä kuluttavien laitteiden käyttöä on tarpeen ajoittaa niihin hetkiin, kun sähköä tuotetaan edullisemmin ja puhtaasti tuuli- ja aurinkovoimalla.

Vähennä lämpöhukkaa, talon lämmöstä noin 20 % häviää ikkunoiden kautta

 • Asukas vastaa sisemmän ikkunan ja parvekkeen tiivistämisestä. Taloyhtiö vastaa ulompien ikkunoiden, ja ulomman tai ainoan parvekeoven tiivistämisestä sekä toiminnasta
 • Paksut verhot ja sälekaihtimet estävät lämpöhukkaa. Muistathan, että verhoilla ei kuitenkaan saa peittää patteria ja termostaattia.
 • Sulje sälekaihtimet ja vedä verhot ikkunan eteen yöksi. Tämä vastaa yhtä ylimääräistä ikkunalasia. Voit pitää kylminä aikoina sälekaihtimia ja verhoja kiinni myös päiväsaikaan.

Lämmityksen energiansäästötoimet

 • 1 °C alempi sisälämpötila = 5 % vähemmän lämmitysenergiaa

Vähennä lämpimän käyttöveden kulutusta

 • Lyhennä suihkuaikaa. Suurin osa lämpimästä käyttövedestä kuluu peseytymiseen.
 • Astianpesukone on energiatehokkaampi ja säästää vettä verrattuna käsin tiskaamiseen. Erityisen tuhlaavaa on astioiden pesu ja huuhtelu juoksevalla vedellä.
 • Pese vain täysiä koneellisia astioita ja pyykkiä. Puolita pyykinpesun energiankulutus käyttämällä 60 asteen pesuohjelman sijaan 40 asteen ohjelmaa.

Huolehdi myös, että säästötoimista huolimatta ilmanvaihto pääsee toimimaan normaalisti. Talon ja asunnon ilmanvaihto on tarkkaan suunniteltu ja asunnossa saattaa olla esimerkiksi ikkunoissa korvausilmaventtiileitä, joiden kautta asuntoon tulee raikasta ilmaa. Asunnossa olevia korvausilmaventtiilejä ei saa sulkea esimerkiksi teipillä. Jos ilma ei pääse vaihtumaan suunnitellusti, pyrkii ilma sisään jostain muualta. Tällöin asuntoon pääsee epäpuhdasta ilmaa.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva haastaa Astetta alemmas -kampanjalla kaikki suomalaiset koko lämmityskauden kestäviin energiansäästötoimiin. Kampanjan tavoitteena on kannustaa suomalaisia tekemään konkreettisia ja nopeavaikutteisia energiansäästötoimia tämänhetkisiin ongelmiin energian saatavuudessa, mutta myös saavuttaa aiempaa alhaisempaa energiankulutusta pitkällä aikavälillä.

Motivan verkkosivustolta löydät lisää arjen vinkkejä, joilla voit saada energiakulutustasi pienennettyä.