27.12.2020

Roolit esiin – mikä tekee asumisesta ja elämisestä parempaa?

Isännöintiala päätyy aika ajoin julkiseen keskusteluun ja joskus varsin kriittiseen sävyyn. Sosiaalisen median viestiketjuissa ja medioissa isännöintiä käsitellään paikoin melko synkin äänenpainoin.

Isännöintialalla on välillä syytäkin ns. peiliin katsomiseen. Mutta mistä puhumme, kun puhumme hyvästä isännöinnistä?

Hyvän asumisen ja elämisen idea

Suomessa on 50 000 ammattimaisesti isännöityä taloyhtiötä. Taloyhtiöt ovat kovin erilaisia: uusia ja vanhoja, pieniä ja suuria. On taloyhtiöitä, jotka sijaitsevat suuren kaupungin keskustassa ja toisia, jotka sijaitsevat pienen taajaman laitamilla. Vaihteluväliä riittää.

Taloyhtiö on kuitenkin hieman erilainen yhtiö: siellä eletään, siellä unelmoidaan, siellä haaveillaan, surraan, synnytään ja kuollaan. Kyse on ihmisten elämästä ja ihmisten kodeista.

Hyvän asumisen ja elämisen idea perustuu rooleille ja näiden roolien keskinäisille suhteille. Taloyhtiön hallituksella on kriittisen tärkeä rooli – yksi keskeisiä tehtäviä on pitää huolta taloyhtiön osakkeiden arvon kasvusta, yhtiön suunnitelmallisesta kehittämisestä. Taloyhtiön hallituksella on valtaa ja vastuita.

Taloyhtiön hallitusta ohjaa omistajaosakkaiden yhtiökokous. Useimmiten yhtiökokous järjestetään kerran vuodessa. Puhutaan vastikkeista, puhutaan korjaus- ja huoltotoimenpiteistä. Valtuutetaan hallitus toteuttamaan uudistuksia ja muutoksia. Joskus puhutaan todella suurista rahoista, joskus keskustellaan kukkapenkkien istutuksista. Molemmat asiat ovat muuten tärkeitä, mutta eivät keskenään verrannollisia.

Mikä sitten on isännöitsijän rooli? Mistä puhumme, kun puhumme hyvästä isännöinnistä?

Hyvä isännöitsijä on hieman kuin lennonjohtaja. Hyvä isännöitsijä osaa auttaa hallitusta ja taloyhtiötä kulkemaan oikeaan suuntaan, tekemään oikeita asioita oikeaan aikaan. Hyvä isännöitsijä etsii parhaita mahdollisia vaihtoehtoja, jotka auttavat taloyhtiön hallitusta, omistajia ja asukkaita kulkemaan kohti paremman asumisen ja elämisen ideaa. Osa tätä ideaa on se arvon kasvattaminen. On muutakin: turvallinen asuminen, hyvä henki. Näissä asukkailla on paljon vaikutusvaltaa – esimerkiksi taloyhtiön asumisen kulttuurin kehittämisen kautta.

Ihmisten elämässä ihmiset tekevät tunnelman.

Mitä uutta vuonna 2021?

Kevät on monissa taloyhtiöissä ideoinnin ja suunnittelun aikaa. Tulevaan kevääseen mennään hieman eri tunnelmissa. Korona on vaikuttanut monin kohdin toteutusten viivästymiseen. Samaan aikaan on niin, että on asukkaita, joita korona on kohdellut hyvinkin eri tavoin.

Tulemme esittelemään yksinkertaisen työkalun, HL-hallintamallin, joka auttaa kaikkien taloyhtiöiden hallituksia. Siitä tarkemmin alkuvuoden aikana.

Käymme 2021 aikana paljon keskustelua hyvän asumisen ja elämisen ideasta. Juttelemme tietysti asiakkaidemme kanssa ja pohditaan yhdessä idean ydintä eri foorumeilla.

Jos johonkin haluamme vaikuttaa, haluamme vaikuttaa hyvään asumiseen ja elämiseen. Omasta roolistamme käsin. Yhdessä taloyhtiöiden hallitusten, osakkaiden ja asukkaiden kanssa.

Blogi

Lisää tästä aiheesta

22.3.2024

Osaava isännöinti vaikuttaa suoraan asunnon arvoon – Vinkit suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon

Lue lisää
29.2.2024

Vuoden 2024 Taloasema-yrittäjien menestyksen takana on asiakaslähtöinen ajattelu ja rohkeus

Lue lisää
16.11.2023

Näistä ominaisuuksista tunnistat hyvän isännöitsijän

Lue lisää